Pierwszy Eco Dzień

Nasz pierwszy Eko Dzień realizowany w ramach programu Społecznik spędziliśmy w Ośrodku Jeździeckim Konikowo.

W ramach przygotowań odwiedziliśmy sklepik warzywny w Szczecinie i zakupiliśmy składniki do sałatki, którą mieliśmy wspólnie przygotować. Pomyśleliśmy także o czworonożnych mieszkańcach ośrodka. Dla nich właścicielka sklepiku odłożyła karton marchewki. Marchewka była trochę zwiędła i nikt nie chciał już jej kupować. Pomimo to mieliśmy nadzieję, że koniki będą zadowolone z poczęstunku.

Do Konikowa dotarliśmy własnymi samochodami o 10:00. Pogoda straszyła nas ciemnymi chmurami i chłodnym wiatrem, ale nie rezygnowaliśmy z naszych planów.

Po założeniu biwaku za stajniami rozpaliliśmy ognisko a dzieciaki i młodzież z marchewkami w dłoniach ruszyła na zajęcia z hipoterapii. Marchewka rzeczywiście się przydała.

Po zajęciach nadszedł czas na przygotowanie sałatki. Nawet najmłodsi zabrali się ochoczo do krojenia, mieszania i doprawiania.  Potem pieczenie kiełbasek i wspólny posiłek.

Pokrzepieni na ciele przystąpiliśmy do siania pomidorów. Każdy otrzymał doniczkę i narzędzia ogrodnicze do dyspozycji. Doniczki kolejno zapełnione zostały keramzytem, ziemią i nawozem. Do każdej wsadziliśmy nasiona i podlaliśmy. Teraz już tylko cierpliwie czekamy na zbiory.

Trochę szaleństw na placu zabaw poprzedziło nieuchronne sprzątanie ☹.