Wyprawa 3 - U piekarzy

To już trzecia nasza wyprawa realizowana dzięki wsparciu z marszałkowskiego programu „Społecznik”. Tym razem trochę inna, bo pod dachem „U Piekarzy” na szczecińskim Niebuszewie.

Po omówieniu zasad warsztatów przystrojono nas w granatowe fartuchy. Następnie zwiedziliśmy ponad stuletnią piekarnię. Nie wszystkie urządzenia w niej były oryginalne, ale odrestaurowana „dzielarka” na pewno nie do jednego pieca ciasto dzieliła. Zapachy świeżych wypieków zaczęły natychmiast działać na naszą wyobraźnię … i żołądki.

Czas był najwyższy zabrać się za robienie własnej pizzy. Każdy dostał porcję ciasta do rozwałkowania. Po przygotowaniu spodów (o różnej grubości w zależności od inwencji autora) nasmarowaliśmy je sosem pomidorowym i ułożyliśmy na nich dodatki. Następnie wszystko trafiło na blachy i do pieca a my zabraliśmy się do sprzątania.

Ledwo skończyliśmy nasze ciastka a pizza była gotowa. Każda była podpisana więc nie było problemu z odnalezieniem autora. Była pyszna, znikała w naszych buziach i żołądkach co do ostatniej okruszyny.