bliżej Natury - dzień 4

W sobotę 29 maja zwiedziliśmy owczarnię w Glinnej należącą do Instytutu Zootechniki PIB w Kołbaczu. Po zakładzie oprowadzali nas jego pracownicy. Hodowane tu są owce rasy Suffolk i Pomorskiej, kozy rasy Burskiej i konie rasy Sokólskiej. Owieczki okazały się bardzo zorganizowane. Nie było mowy o głupich baranach a raczej o umiejętnościach i zwyczajach rozbeczanej gromady. Większość młodzieży była podrośnięta, urodziły się wczesną wiosną, przed 3 miesiącami. Prawdziwy słodziak był tylko jeden, 4 dniowe maleństwo. Cierpliwie znosiło nasze pieszczoty aż w końcu zgłodniało i zostało oddane do mamy.

Jabłka zjadły kozy, owce nie chciały ich chrupać.

Kucyk Klakier pozwolił się przejechać kilku Iskierkom na swoim starannie wyczesanym grzbiecie a inne koniki tylko „śmiały się” do nas z padoku.

Kolejnym etapem naszej wyprawy był wspólny posiłek na terenie centrum edukacyjnego Nadleśnictwa Gryfino. Rozpaliliśmy ognisko, upiekliśmy kiełbaski. Posileni ruszyliśmy na spacer po ogrodzie dendrologicznym. Historia ogrodu sięga 1823 roku. Rośnie tu kilka największych w Polsce okazów drzew obcego pochodzenia. Trudno powiedzieć, ile z 800 gatunków i odmian drzew i krzewów zrobiło na młodzieży największe wrażenie. Niestety pod Choiną Kanadyjską prezentów dla nas nikt nie zostawił.